Blogikokonaisuuden kolmannessa ja samalla viimeisessä osassa käsittelemme bouclé- ja muhkulankoja:

 1. Von Broich Mohair by Canard, Mohair Bouclé
 2. Gepard Garn, Teddy Dear 
 3. WOOL AND THE GANG, Crazy Sexy Wool
 4. WOOL AND THE GANG, Lil Crazy Sexy Wool 
 5. Katia, LOVE WOOL

Bouclé-langat

Bouclé-langan tunnistaa helposti muista langoista sen pintarakenteesta. Langan pinta on kierteistä tai jopa kiharaa kuitua, ja aikaisemmin sitä kutsuttiin silmukka- tai lenkkilangaksi. Bouclé-lankaa voidaan valmistaa eri kuiduista, kuten alla selitetään. Lanka sopii käytettäväksi sellaisenaan tai yhdistettäväksi toisen langan kanssa. Erikoisen pintarakenteensa vuoksi lanka ei välttämättä ole kaikkein aloittelijaystävällisin vaihtoehto, mutta älä anna sen estää sinua kokeilemasta - varmasti onnistut!


Kuva: Bouclé vai muhkua, siinäpä vasta pulma!

Von Broich Mohair by Canard, Mohair Bouclé

Von Broich Mohair sai alkunsa vuonna 1992, kun perustajapariskunta muutti kaupungista maalle esikoisensa synnyttyä. Perustajat kouluttivat itseään mohairista, eläinten kuiduista ja vuohista, ja ostivat vanhan tilan, johon kuului 160 angoravuohta. Varsinainen oppi syntyi kuitenkin vasta kokemuksen myötä, ja muutaman vuoden kuluttua tila oli yksi maan parhaista raakamohairin tuottajista. Suunnitelmana oli alun perin tuottaa ja myydä raakamohairia, mutta kiinnostus valmiita mohair-tuotteita kohtaan oli suurta. Pian perustettiin tanskalainen mohair-kasvattajien yhdistys ja myöhemmin yritys, joka keräsi, lajitteli ja jalosti mohairia valittujen tuotantoyhdistysten kautta. Nykyisin Von Broich Mohair on suuri maatila, joka myy mohair-tuotteita ja esittelee angoravuohia. (Von Broich Mohair by Canard, a.)

Von Broich Mohair by Canard valmistaa myös Mohair Bouclé -lankaa (100 g = 170 m), josta voit neuloa muun muassa oversize-kokoisen neuleen, pipon tai huivin. Lanka on peräisin eteläafrikkalaisista angoravuohista, joten kyseessä on luonnontuote. Langan pinta muodostuu pienistä silmukoista ja se sopii käytettäväksi neuleisiin, jotka eivät ole päivittäisessä kulutuksessa. Lisälankana se tuo elävyyttä neuleen pintaan sekä lämpöä kylminä päivinä. Värivalikoima on laaja ja sisältää sekä yksivärisiä että monisävyisiä lankoja. Moniväriset langat on värjätty käsin, joten vaihtelua voi esiintyä samasta eränumerosta huolimatta. 78 % langasta on mohairia, 13 % merinoa ja 9 % nailonia. Puikkosuosituksena on 4-6 mm:n puikot. (Von Broich Mohair by Canard, b.)

Gepard Garn, Teddy Dear 

Gepard Garnin tuotannosta, arvoista ja asenteista kerroimme julkaisusarjan ensimmäisessä osassa, josta voit lukea lisää täältä.

Gepard valmistaa myös Teddy Dear -lankaa (50 g = 75 m), joka on valmistettu Italiassa. Langasta 50 % on mulesing-vapaata merinovillaa, 40 % on superfine-alpakkaa ja 10 % polyamidia. Langan suljetut silmukat tekevät neulomisesta miellyttävää. Puikkosuosituksena on 6-10 mm:n puikot, joilla neulot noin 8-11 s = 10 cm:n kokoisen mallitilkun. (Gepard Garn.)

Tällä langalla voit neuloa muhkean neuleen käden käänteessä, ja sitä voidaan käyttää myös sisustustuotteiden, laukkujen ja pehmolelujen neulomiseen. Esimerkiksi Petiteknit on neulonut Teddy Dear -langasta Teddy Clutch -laukun ja Teddy Pillow -tyynyn.

Muhkulangat

Muhkulanka ei sinällään kerro langan ominaisuuksista, vaan enemmänkin langan paksuudesta. Muhkulangan tunnistaminen voi olla haasteellista, koska rakkaalla langalla on monta nimeä. Muhkulangasta käytetään myös nimityksiä chunky, muhku, bulky ja super bulky. Onkin viisainta varmistaa kerän paino ja sen sisältämät metrimäärät, jotta lanka vastaa ohjeen mukaista lankasuositusta.

Muhkulanka on yleisesti ottaen huomattavasti paksumpaa verrattuna "tavanomaisiin" käsin neulottaviin lankoihin. Paksuuden vuoksi työtä on mukava neuloa, ja se valmistuu huomattavasti nopeammin, luoden lämpimän ja pehmeän vaikutelman työhön. Muhkulankaa näkee käytettävän paljon esimerkiksi pipojen ja muiden asusteiden neulomisessa. Samoin kuin Bouclé-lankaa, myös muhkulankaa valmistetaan eri materiaaleista. Käyttötarkoituksesta riippuen on hyvä miettiä, millä materiaalilla haluaa muhkean neuleen neuloa.


Kuva: Muhkuakin muhkumpaa lankaa.

WOOL AND THE GANG, Crazy Sexy Wool ja Crazy Sexy Wool

WOOL AND THE GANGin tavoitteena on inspiroida tulevia sukupolvia läpi käsityökokemuksen uudelleensyntymisen. WOOL AND THE GANG vaalii arvoja, joissa jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi. Esimerkiksi he varmistavat, että jokainen neulontaohje sopii eri kokoisille ja muotoisille neulojille. #MakeAlong -hashtagin tarkoituksena on kasvattaa neulontayhteisöä: ystävät, jotka tekevät yhdessä, pysyvät yhdessä! Neulontaohjeita löytyy aloittelijoille sekä kokeneemmille neulojille niin, että kaikki löytävät itselleen sopivan ohjeen. WOOL AND THE GANG haluaa tuottaa neulojille kestäviä materiaaleja. (WOOL AND THE GANG, a.)

WOOL AND THE GANG on valmistanut kaksi supermuhkeaa lankaa, joista ensimmäinen on Crazy Sexy Wool -lanka (200 g = 80 m). Yksiväriset langat ovat 100 % villaa, ja monivärisistä langoista 95 % on villaa ja 5 % viskoosia. Villa on Etelä-Amerikan lampaista peräisin olevaa luonnonmateriaalia, joka on lempeä valinta niin käyttäjän kuin koko planeetan näkökulmasta. Villa on luonnollista, uusiutuvaa ja biohajoavaa. (WOOL AND THE GANG, b).

Puikkosuositus vaihtelee työstä riippuen 10-25 mm välillä. Sopiva neuletiheys on määritelty WOOL AND THE GANGin sivulla noin 7 s x 10 krs = 10 x 10 cm. Tällä langalla neuloo asusteita, neuleita, pipoja ja sisustustuotteita vauhdilla. Lanka on erinomainen valinta myös aloittelijoille. (WOOL AND THE GANG, b).

Langalla voit neuloa esimerkiksi Laine Magazinen blogista löytyvän ilmaisen Ludlow Hat -pipon.

WOOL AND THE GANG, Lil` Crazy Sexy Wool 

Tämä ihastuttava Lil` Crazy Sexy Wool -lanka on edellä mainitun langan pikkusisko. Tämä lanka on kehrätty samasta superpehmeästä perulaisesta villasta kuin Crazy Sexy Wool, mutta on puolet ohuempaa lankaa, ollen siitäkin huolimatta varsin chunkya (100 g = 80 m). Myös pikkusisko on 100 % uusiutuvaa ja biohajoavaa luonnonkuitua, villaa. Villa hengittää, ja tästä langasta valmistettua työtä on helppo hoitaa. Puikkosuosituksena on 8 mm puikot, ja sopivaksi tiheydeksi on annettu noin 11,5 s ja 15 krs, joka vastaa 10 x 10 cm:n mittaa. (WOOL AND THE GANG, c).

Tällä langalla voi neuloa esimerkiksi LUOSTO-pipon, jonka ohjeen saat Snurren kassalta lankojen oston yhteydessä.

Katia, LOVE WOOL

Katian tuotannosta, arvoista ja asenteista kerroimme julkaisusarjan ensimmäisessä osassa, mistä voit lukea lisää täältä.

Katian LOVE WOOL -lanka (100 g = 50 m) on ihana vaihtoehto muhkulangalle, josta valmistuu nopeasti niin pipoja kuin neuleita. 85 % langasta on merinovillaa, ja 15 % on superfine alpakkaa. Muhkeuden ja pehmeyden lisäksi lanka on siis hyvin lämmintä. Puikkosuositus on 12-15 mm, ja sopivaksi tiheydeksi on annettu 7 s ja 9 krs, vastaten 10 x 10 cm:n mittaa. (Katia.) 

Myös tämä lanka sopii erinomaisesti edellä mainitun Laine Magazinen blogista löytyvän Ludlow Hat -pipon neulomiseen.


Kuva: Kopallinen ihania lankoja, joista neuloa näyttävän muhkeita ja pörröisiä neuleita talveksi.

Tässä muutama ihana vaihtoehto lämpimien neuleiden ja asusteiden neulomiseen. Jos mietit eri lankavaihtoehtojen välillä, suosittelen käymään Snurressa tunnustelemassa, kumpi vaihtoehto tuntuu paremmalta. Jos kaipaat lisää neulontaideoita, löydät Ravelrystä paljon vinkkejä tuleviin töihin.

Mukavia neulontahetkiä toivottaen
Suvi Ala-Venna, 
@kudelmiani 

Lähteet

 • Gepard. (ei pvm.). Gepard Teddy Dear. https://gepardgarn.dk/en/yarn-10/gepard-yarn-23/gepard-teddy-dear-5004.html
 • Katia. (ei pvm.). Love Wool Tones Colorful Bulky Singles Yarn. https://www.katia.com/EN/yarns-autumn-winter-lovewooltones-894.html
 • Von Broich Mohair by Canard. (ei pvm., a) Our story and timeline. https://mohair.dk/en/tidslinje/#1992-2000
 • Von Broich Mohair by Canard. (ei pvm., b). Mohair Bouclé. https://mohair.dk/boucle-garn/
 • WOOL AND THE GANG. (ei pvm., a). Our Manifesto. https://www.woolandthegang.com/en/knitting/about-us
 • WOOL AND THE GANG. (ei pvm., b). Crazy Sexy Wool. https://www.woolandthegang.com/en/products/crazy-sexy-wool
 • WOOL AND THE GANG. (ei pvm., c). Lil` Crazy Sexy Wool. https://www.woolandthegang.com/en/products/lil-crazy-sexy-wool-ball