Blogikokonaisuuden toisessa osassa käsittelemme mohair- ja kashmirlankoja, joista esittelemme seuraavat:

 1. Rico Design, Fashion Light Luxury hand-dyed 
 2. Rico Design, Fashion Mohair Merino Chunky
 3. Cowgirlblues, Fluffy
 4. Tot Le Matin, Kid Silk
 5. Louhittaren Luola, Röyhetyinen
 6. Laines du Nord, Fashion Mohair
 7. Sandne Garn, Tynn Silk Mohair
 8. Cardiff, 100 % Natural Cashmere Classic

Mohair

Mohairkuitu on angoravuohesta saatua villaa, jota eniten tuotetaan Etelä-Afrikassa. Nuorista angoravuohista kerittyä villaa kutsutaan Kid Mohair -langaksi. Villaan verrattuna mohair on kiiltävämpää ja kimmoisampaa. Ulkonäön perusteella voisi ajatella toisin, mutta se on myös hankaus- ja vetolujuudeltaan villaa kestävämpää. Siksi sitä pidetään yhtenä vahvimmista eläinkuiduista. Eläinten hyvinvointia edistetään ja tuotannon negatiivisia vaikutuksia ehkäistään erilaisilla sertifikaateilla, kuten Responsible Mohair Standard (RMS) ja Certified Wildlife Friendly® (CWF). Nykyisin mohairia tuotetaan lisääntyvissä määrin myös synteettisistä tekokuiduista, mikä on haaste mohairin tuotannolle ja käytölle. (Suomen Tekstiili & Muoti, a.)

 
Kuva: Sylikaupalla mohairlankaa.

Rico Design, Fashion Light Luxury hand-dyed

Rico Design suunnittelee luovia tuotteita käsinneulonnan, kirjonnan, kankaiden, paperin, taidemateriaalien ja korujen alalla. Rico Design kiinnittää erityistä huomiota yksityiskohtiin sen lisäksi, että jakavat verkkosivuillaan DIY-vinkkejä. (Rico Design, a). Brändi ei siis ole vain langanvalmistaja, vaan tuottaa myös paljon muuta luoviin harrastuksiin liittyvää.

Rico Design Fashion Light Luxury hand-dyed -lanka (50 g = 125 m) on Perussa valmistettu pehmeä ja pörröinen mohairlanka. Käsinvärjätyt langat muodostavat kauniita ja harmonisia väriyhdistelmiä. Langasta 74 % on alpakkaa, 22 % villaa ja 4 % nylonia. Puikkosuosituksena on 6 mm:n puikot, jolla neulot noin 15 s x 22 krs = 10 x 10 cm:n kokoisen mallitilkun. (Rico Design, b).

Tätä lankaa on käytetty mm. SAPPEE-, MESSILÄ- ja KOLI-pipojen neulomisessa.

Rico Design, Fashion Mohair Merino Chunky

Toinen Rico Designin mohairlanka on Fashion Mohair Merino Chunky -lanka (50 g = 100 m), josta 78 % on mohairia, 13 % merinovillaa ja 9 % polyamidia. Lanka on paksumpaa lankaa, jossa yhdistyvät hieno mohair ja merinovilla. Se sopii erinomaisesti käytettäväksi tilaviin ja ilmaviin vaatteisiin sekä asusteisiin. Mohair-villa tulee Etelä-Afrikasta, mikä takaa langan laadun ja kauniit sävyt. Puikkosuositus on 6 mm:n puikot, jolla neulot noin 14 s x 19 krs = 10 x 10 cm:n kokoisen mallitilkun. (Rico Design, c). Lanka sopii niin aloittelijoille kuin kokeneille konkareille.

Cowgirlblues, Fluffy

Bridget Henderson toimi kansainvälisellä uralla, mutta uupumisen myötä hän alkoi jälleen neuloa ja askarrella. Koska hän ei löytänyt sopivaa lankaa projekteihinsa, hän alkoi kehrätä ja värjätä lankaa itse Kapkaupungissa. Näin syntyi Cowgirlblues-brändi. Cowgirlbluesin sydän on sen toiminnan takana oleva tiimi, joka koostuu pääasiassa Etelä-Afrikassa asuvista naisista. Etelä-Afrikassa työttömyys on suurta, ja maa on toiseksi epätasa-arvoisin yhteiskunta. Tasa-arvon muuttaminen vie aikaa, mutta Cowgirlblues tekee sitä pienin askelin. Yksi painopisteistä on ollut tarjota naisille mahdollisuus kehittyä eri tuotannon vaiheissa. Oppimalla erilaisia taitoja työntekijät voivat kehittää osaamistaan, joka voi olla hyödyllistä muissa eri työympäristöissä. Vuonna 2017 tilat siirrettiin Maitlandiin, missä kaikki taika tapahtuu. Cowgirlblues on erikoistunut eteläafrikkalaiseen villaan ja mohair-villaan. (Cowgirlblues, a.)

Cowgirlbluesin Fluffy-langasta (100 g = 200 m) 78 % on mohairia, 13 % villaa ja 9 % nylonia. Tällä mohair-langalla voit neuloa palasen luksusta ja kuohkeutta työhön kuin työhön. Koostumuksensa ansiosta lanka on lämmin, kevyt ja pehmeä. Lanka värjätään ja tuotetaan Etelä-Afrikassa, mikä näkyy värivalikoimassa. Käsinvärjäyksen vuoksi voi esiintyä sävyeroja samasta eränumerosta huolimatta. Puikkosuositus on 5-15 mm. (Snurre, a.)

Tot Le Matin, Kid Silk

Tot Le Matin -brändin perustaja Lauriane työskentelee yksin, mikä vaatii monipuolisuutta ja omistautumista. Lauriane kokee lankojen värjäämisen taiteelliseksi ammatiksi, jossa jokaisella taiteilijalla on oma näkemyksensä väreistä. Hänelle värjääminen ei ole massatuotantoa, ja siksi toimitusajat voivat ajoittain olla pitkiä. Lauriane haluaa keskittyä jokaisen erän valmistamiseen rauhassa. (Tot Le Matin, a.)

Tot Le Matin Kid Silk -lankojen (50 g = 420 m) jokainen erä värjätään käsin happovärien avulla. Väri saattaa hieman haalistua ensimmäisen pesun yhteydessä, erityisesti tummissa sävyissä. Lisäksi käsinvärjäyksestä johtuen sävyissä voi esiintyä eroavaisuuksia samasta eränumerosta riippumatta. Langasta 72 % on Kid Mohairia ja 28 % silkkiä. (Tot Le Matin, b). Puikkosuositus vaihtelee 2-6 mm puikkojen välillä riippuen siitä, kuinka monta säiettä neulot yhtä aikaa.

Louhittaren Luola, Röyhetyinen

Louhittaren Luolan kaikki langat värjätään käsin Suomessa Haukiputaalla. Kuituja värjätään myös asiakkaiden toiveiden mukaan pientä lisämaksua vastaan. Louhittaren Luolassa pyritään säästämään luontoa kaikissa vaiheissa ja tuottamaan iloa käyttäjälle vuosiksi eteenpäin. (Louhittaren Luola.)

Röyhetöinen on pitsipaksuinen lanka (50 g = 420 m), josta 72 % on kid mohairia ja 28 % silkkiä. Puikkosuositus vaihtelee 2,5-4 mm välillä riippuen siitä, kuinka monella säikeellä neulot. Röyhetöinen sopii myös muiden mohair-lankojen kanssa neulottavaksi yhdessä. (Snurre, b.)

Laines du Nord, Fashion Mohair

Laines Du Nord kiinnittää huomiota ympäristönsuojeluun ja toimii luonnonvaroja, raaka-aineita, työntekijöitä ja ympäristöä kunnioittaen. Tuotanto tehdään kestävällä tavalla hellävaraisesta kerinnästä alkaen lankojen värjäykseen saakka. Institute for Ethical and Environmental Certification -instituutti on ilmoittanut, että Laines du Nord on arvioitu Global Organic Textile Standardien (GOTS) mukaisesti seuraavilla osa-alueilla: maatilojen suurempi biodiversiteetti, eläinten hyvinvointi ja vähäisemmät ympäristövaikutukset. (Laines du Nord, a.)

Laines du Nordin mohairlanka valmistetaan arvokkaasta mohairista (77 %), alpakasta (10 %) ja nylonista (13 %). Yhdessä näistä muodostuu lämmin, pitkäkarvainen ja pörröinen lanka. Lankojen mielenkiintoiset väriyhdistelmät luovat psykedeelisiä kokonaisuuksia rakenteen ansiosta, sopien erilaisiin asusteisiin ja neuleisiin. Laines du Nordin langanvalmistuksessa noudatetaan Oeko-Tex 100 -standardia. Kerissä saattaa esiintyä värivaihtelua liukuvärin vaihtumiskohdasta riippuen. Suositeltu puikkokoko on 4,5-5,5 mm, jolla neuloo noin 12 s x 14 krs = 10 x 10 cm kokoisen mallitilkun. (Laines du Nord, b.)

Sandne Garn, Tynn Silk Mohair

Sandnes Garnin tuotannosta, arvoista ja asenteista kerroimme julkaisusarjan ensimmäisessä osassa. Tämä pehmeä, kevyt ja hienosti hohtava Tynn Silk Mohair -lanka (25 g = 212 m) on sekoitus kid mohairia (57 %), silkkiä (28 %) ja villaa (15 %). Lanka valmistetaan Norjassa angoravuohen villasta, jolla on pitkät, silkinpehmeät ja kiharat villakuidut. Tavallinen villa tuo lankaan tilavuutta ja joustavuutta, kun taas silkki lisää kiiltoa ja lujuutta, pitäen kuidut yhdessä. Voit neuloa lankaa yksin tai yhdessä toisten lankojen kanssa, tuodaksesi tekstuuria ja lämpöä neuleeseen. (Sandnes Garn). Suositeltu puikkokoko vaihtelee 3-6 mm välillä, jolla neuloo noin 18-24 s x 10 cm:n kokoisen mallitilkun.

  Kuva: Cardiff Cashmere.

Kashmir

Kashmirkuitua saadaan kashmirvuohista, jotka ovat peräisin Himalajalta. Kashmir tunnetaan luksustuotteena sen pehmeyden ja harvinaisuutensa vuoksi. Suurimmissa tuotantomaissa vuohia ei keritä, kuten villaa ja mohairia, vaan karva kammataan karvanlähtökausina. Kuidun jatkokäsittely vaatii taitoa, sillä ne lajitellaan käsin laadun ja värin perusteella. Kashmirkuitu on hyvin hienoa, kauniisti laskeutuvaa ja pehmeää. Kashmirlanka voi olla karsta- tai kampalankaa, mutta eniten kuitua käytetään vaatetustekstiileissä. Kashmirin ympäristövaikutukset ja vastuullisuuskysymykset liittyvät samoihin aiheisiin kuin muissa eläinperäisissä kuiduissa. Tuotannon negatiivisia vaikutuksia ehkäistään erilaisilla sertifikaateilla. (Suomen Tekstiili & Muoti, b).

Cardiff, 100 % Natural Cashmere Classic

Cardiff panostaa lankojen laatuun, perheen perinteisiin, 100 % kotimaisuuteen (Italia) ja väreihin. Taustalla toimii Biellan yrittäjäperhe, joka 1980-luvulla näki kashmirkuidun laadun ja arvostuksen. Yrityksen filosofia perustuu parhaiden kashmirkuitujen valintaan, käsittelyyn ja jalostamiseen. Cardiff seuraa muotia ja sieltä nousevia ideoita, toteuttaen ne eettisten ja kestävien arvojen mukaisesti. Värikartasta löytyy kirkkaita, maanläheisiä ja pastellinsävyisiä värejä erilaisiin tarpeisiin. Metallinsävyiset korostukset tekevät langoista melkein taianomaisia. (Cardiff Cashmere, a). Tällä langalla voit neuloa yksinkertaisia asusteita sekä monimutkaisia neuleita ja villatakkeja oman kiinnostuksesi mukaan (Cardiff Cashmere, b). 

Cardiffin 100 % Natural Cashmere Classic -lanka (25 g = 112 m) on hienoa, kevyttä ja lämmintä kashmirvuohen alusvillaa, joka on tuotettu korkealla Aasian vuoristoissa. Puikkosuositus vaihtelee 3,5-4,5 mm:n välillä, jolla voit neuloa noin 28 s = 10 cm:n kokoisen mallitilkun.

Tällä langalla voit neuloa esimerkiksi HIMOS- tai GRANI-pipon.


Kuva: Silkkisen pehmeät ja lämpöiset mohair- ja kashmirlangat.

Tässä on ihania vaihtoehtoja mohair- ja kashmirlangoille. Seuraavassa ja samalla viimeisessä osassa käsittelemme bouclé- ja muhkulankoja.

Neulokasta viikkoa kaikille toivottaen
Suvi Ala-Venna,
@kudelmiani

Lähteet:

 • Cardiff Cashmere. (ei pvm., a). Who we are. https://cardiffcashmere.it/en/pages/chi-siamo
 • Cardiff Cashmere. (ei pvm., b). Classic. https://cardiffcashmere.it/en/products/classic
 • Cowgirlblues. (ei pvm., a). About us, https://cowgirlblues.co.za/about-us/
 • Laines du Nord. (ei pvm., a). LOOKING TO THE FUTURE: ECO-SUSTAINABILITY AND ANIMALS’ WELL-BEING. https://www.lainesdunord.it/en/ethics-and-sustainability/ 
 • Laines du Nord. (ei pvm., b). Fashion Mohair. https://www.lainesdunord.it/en/yarn/90/fashion-mohair/
 • Louhittaren Luola. (ei pvm.). Louhittaren Luolan tarina. https://www.louhittarenluola.fi/fi/info/louhittaren-luolan-tarina
 • Rico Design. (ei pvm., a). About us. https://www.rico-design.com/ueber-uns
 • Rico Design. (ei pvm., b). Rico Design Fashion Light Luxury Hand-Dyed 50g 125m. https://www.rico-design.com/rico-design-fashion-light-luxury-hand-dyed-50g-125m
 • Rico Design. (ei pvm., c). Rico Design Fashion Mohair Merino Chunky 50g 100m. https://www.rico-design.com/rico-design-fashion-mohair-merino-chunky-50g-100m 
 • Sandnes Garn. (ei pvm.). Tynn Silk Mohair. https://www.sandnes-garn.com/tynn-silk-mohair
 • Snurre. Röyhetyinen. (ei pvm., a). Cowgirlblues Fluffy. https://www.snurre.fi/products/cowgirl-fluffy?_pos=1&_sid=79ca00e43&_ss=r 
 • Snurre. (ei pvm., b). Louhittaren Luola Röyhetyinen. https://www.snurre.fi/products/louhittaren-luola-royhetyinen?_pos=1&_sid=3da69b3fa&_ss=r
 • Suomen Tekstiili & Muoti (ei pvm., a). Eläinkuidut. Mohair. https://www.stjm.fi/tekstiilikuidut/mohair/
 • Suomen Tekstiili & Muoti (ei pvm., b). Eläinkuidut. Kashmir. https://www.stjm.fi/tekstiilikuidut/kashmir/
 • Tot Le Matin. (ei pvm., a). About. https://www.tot-le-matin.com/blank
 • Tot Le Matin. (ei pvm., b). Moon. https://www.tot-le-matin.com/product-page/lune-2
Suvi Ala-Venna