Syksy on täällä, ja talvi tekee tuloaan. Sen mukana saapuvat myös muhkeat, pehmeät ja pörröiset neuleet, joista voit neuloa lämpimiä asusteita ja neuleita.

Syksyn ja talven uutuuslankoja löydät muun muassa harjatusta alpakasta, silkki-mohairista, kashmirista sekä bouclé- ja muhkulangoista. Tulemme julkaisemaan kolmen kirjoituksen sarjan edellä mainituista langoista marraskuun aikana Snurren syntymäpäivien kunniaksi.

Yhteisesti tulevia kirjoituksia koskien on hyvä mainita, että annettu puikkokoko on aina suositus, mihin vaikuttaa moni asia. Ennen jokaisen työn aloittamista on tärkeää neuloa mallitilkku sopivan tiheyden ja oikean puikkokoon määrittämiseksi. Lisätietoa tiheyden määrittämisestä löydät Snurre-blogista.

Tiheyden ja puikkokoon lisäksi on olennaista huolehtia neuleesta annettujen suositusten mukaisesti. Oikein hoidettu neule säilyy hyvänä vuosia. Käyttämäsi langan pesuohje löytyy vyötteestä. Varmin tapa pestä työ on käsin haaleassa vedessä ja kuivata tasossa venymisen estämiseksi. Osa langoista voidaan pestä myös hellävaraisella villapesuohjelmalla ilman rumpukuivausta. Vyötteen lisäksi tietoa käyttämäsi langan pesemisestä löydät Snurren verkkosivuilta kyseisen langan kohdalta.

Blogisarjan ensimmäisessä osassa esittelemme harjatut alpakkalangat:

 1. Sandnes Garn, Børstet Alpakka
 2. Katia, Reiki by Concept
 3. Katia, Air Alpaca Natural colors by Concept
 4. CaMaRose, Snefnug
 5. Gepard Garn, Puno

Alpakkavillan suurin tuottaja on Peru, mutta villaa tuotetaan myös muualla päin maailmaa, kuten Suomessa. Alpakkakuitu on kestävä, kiiltävä, pehmeä ja pitkää, joten se on varsin monikäyttöinen kuitu. (Suomen Tekstiili & Muoti.)

Alpakkavillaa pidetään ekologisena, koska alpakkaa laidunnetaan usein alueilla, jotka eivät sovellu muille tuotantoeläimille. Alpakoiden laiduntaminen ei myöskään aiheuta maaperälle eroosiota kuten vuohien ja lampaiden laiduntaminen. Kasvihuone- ja metaanipäästöt ovat kuitenkin samalla tasolla villantuotannon kanssa. Yksi ekologinen etu on, ettei alpakkakuitua tarvitse pestä voimakkailla pesuaineilla, sillä siinä on vähemmän lanoliinia. Täten peseminen ei kuormita jätevesiä. Vastuullisesti tuotetun alpakkavillan tunnistaa sertifikaattimerkinnöistä, kuten RAS-merkinnästä (Responsible Alpaca Standard). (Suomen Tekstiili & Muoti.)


Kuva: Sandnes Garn, Børstet Alpakka.

Sandnes Garn, Børstet Alpakka

Nykyään Sandnes Garn on Pohjois-Euroopan suurin käsin neulottavien lankojen valmistaja, joka perustettiin vuonna 1888. Sandnes Garnin yhtenä tavoitteena on edistää neulomisen iloa. Villa on peräisin norjalaisten lampaiden villasta, joka kuljetetaan tehtaalle pestäväksi, kartstattavaksi, kehrättäväksi, värjättäväksi ja vyyhditettäväksi. Sandnes Garn noudattaa tiukkoja hyvinvointia ja yleistä onnellisuutta koskevia normeja niin työntekijöiden kuin eläinten kanssa. Sandnes Garnin suunnitteluosasto kerää inspiraatiota uusista muodoista, trendeistä ja väreistä eri puolilta maailmaa, joista sitten valmistetaan lankoja ja uusia neulontaohjeita luovuuden iloa edistäen. (Sandnes Garn, a.)

Sandnes Garn valmistaa myös harjattua alpakkalankaa (50 g = 110 m). Børstet Alpakka -langasta 96 % on harjattua alpakkaa ja 4 % nylonia. Alpakkakuitu on kierretty yhteen vahvan nailon-langan kanssa, mikä säilyttää rakenteen eheänä, kun alpakkakuitua harjataan. Harjaaminen tekee lopputuloksesta pehmeän, pörröisen, kevyen ja ilmavan. Alpakka on myös lämmintä lankaa ja eristää lämpöä. Kuitu on sisältä ontto, joten kylmällä ilmalla se lämmittää ja lämpimällä ilmalla viilentää. Sopivan kokoinen mallitilkku on noin 18-20 s = 10 cm. (Sandnes Garn., b). Suositeltu puikkokoko on 5-7 mm (Snurre).

Tällä langalla voit neuloa esimerkiksi Jonna Hietalan suunnitteleman Seela-neuleen.


Kuva: Katian Reiki- ja Air-langat sekä CaMaRosen ja Gepard Garnin langat.

Katia, Reiki by Concept

Katia on valmistanut lankaa jo vuodesta 1951 lähtien. Katian toiminta käynnistyi Barcelonassa, ja heidän ihanteena on aina ollut innovointi ja rakkauden edistäminen käsitöitä kohtaan neulomisen ja virkkaamisen kautta (Katia, 2016). Katia hyödyntää tuotteidensa valmistamiseen monia eri kuituja ja materiaaleja, sillä he haluavat kuluttajien löytävän kaikki tarvittavat materiaalit saman katon alta. Sen vuoksi Katia valmistaa tuotteensa kolmesta pääkategoriasta: luonnonkuidut (eläin-, kasvi- ja mineraaliperäiset kuidut), keinokuidut (kuten viskoosi, modaali ja lyocell) ja synteettiset kuidut (polyesteri, polyamidi, elastaani ja akryyli). (Katia, a.)

Katialla on valikoimassaan myös lämmin, pehmeä ja pörröinen alpakkalanka, Reiki (50 g = 110 m). Tästä italialaisesta ja mulesing-vapaasta langasta 60 % on superhienoa alpakanvillaa, 29 % merinovillaa ja 11 % polyamidia. Värivalikoima on laaja ja sisältää yksi- ja monisävyisiä värejä. Kaikki värit sopivat hyvin yhteen keskenään, joten vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä näistä langoista voi loihtia. Puikkosuositus on 5 ½ - 6 mm:n puikot, jolla neuloo noin 13 s x 20 krs = 10 x 10 cm:n mallitilkun. (Katia, b.)

Tätä lankaa on käytetty esimerkiksi Julia Disinin suunnittelemassa Dress to Impress -neuletakissa.

Katia, Air Alpaca Natural colors by Concept

Katian valikoimasta löytyy myös italialainen Air Alpaca -lanka (50 g = 135 m), joka on värjäämätöntä ja karstattua efektilankaa. Tällä langalla voit loihtia ainutlaatuisia neuleita eri tarpeisiin. Langasta 60 % on alpakkaa, 17 % puuvillaa, 13 % polyamidia ja 10 % mulesing-vapaata merinovillaa. Lanka on hyvin kevyttä, pehmeää ja ilmavaa. Puikkosuositus on 6-7 mm:n puikot, jolla neuloo noin 14 s x 20 krs = 10 x 10 cm:n kokoisen mallitilkun. (Katia, c.)

CaMaRose, Snefnug

Trine Bertelsen perusti yrityksen vuonna 2010. Vuoden lopussa Bertelsen alkoi tuoda lankaa Perusta, jonka jälkeen lankavalikoima laajeni. Bertelsen ei myy lankoja yksittäisille kuluttajille, vaan jälleenmyyjille. Hän kokee, että samoin kuin elokuvat on nähtävä elokuvateatterissa, langat on koettava lankakaupoissa. Yrityksen tehtävänä on tarjota laadukkaita lankoja, joita ei muuten ole saatavilla kohtuuhintaan. Seuraava tavoite on tehdä yhteistyötä toimijoiden kanssa, jotka noudattavat kestäviä ja eettisiä arvoja toiminnassaan. (CaMaRose, a.)

CaMaRose valmistaa täyteläistä, pehmeää, ilmavaa ja kevyttä alpakkalankaa, Snefnug-lankaa (50 g = 110 m). Ilmava rakenne johtuu puuvillaputkesta, johon puhalletaan sekoitus merinovillaa ja baby-alpakkaa, soveltuen erinomaisesti vauvojen ja lasten vaatteisiin. Lanka koostuu luonnonmateriaaleista, joista 55 % on baby-alpakkaa, 35 % puuvillaa ja 10 % erittäin hienoa merinovillaa. Sefnug-lanka valmistuu italialaisessa perhekehruulaitoksessa, jonne mulesing-vapaa merinovilla tulee Etelä-Amerikasta, alpakka Perusta ja puuvilla Egyptistä. Värivalikoima on laaja. Puikkosuositus on 4-6 mm:n puikot, jolla neuloo noin 12-16 s x 24 krs = 10 x 10 cm:n kokoisen mallitilkun. (CaMaRose, b.)

Tätä lankaa on käytetty muun muassa Anne Ventzin suunnittelemassa Badger and Bloom -neuleessa ja Maria Jęczmyksen suunnittelemassa Safter Licht -huivissa. Lisäksi Petiteknit on käyttänyt lankaa monissa neuleissa.

Lisäksi tällä langalla voit neuloa kauniin kaulurin sekä MESSILÄ- ja TALMA-pipon. Näiden ohjeet saat Snurren kassalta lankojen ostojen yhteydessä pyydettäessä.

Gepard Garn, Puno

Gepard Garn on tanskalainen merkki, joka luo skandinaavista tyyliä ja suunnitteluperinnettä. Sus Gebhard perusti yrityksen vuonna 1989 ja on sittemmin luonut kokonaisen neuleuniversumin. Valikoimasta löytyy laadukkaita lankoja, luonnonmateriaalista valmistettuja neulepuikkoja sekä kauniita neulemalleja. Gepard Garnin tavoitteena on luoda kauniita ja kestäviä tuotteita, jotka sisältävät kulttuuria ja historiaa. Eri kuiduilla on oma persoonallisuutensa, ja niitä sekoittamalla voi luoda harmonisia ja ainutlaatuisia kokonaisuuksia. Tuotantoprosessi on korkealaatuinen ja huomioi ympäristön sekä kuluttajien edut. Lankojen värjääminen ja kehruu tapahtuu yhteistyössä italialaisten perheyritysten kanssa. (Gepard Garn, a.)

Gepardin Puno-alpakkalanka on Ecotex 100 -sertifioitu ja mulesing-vapaa (50 g = 110 m). Lanka sisältää 68 % baby-alpakkaa, 10 % merinovillaa ja 22 % polyamidiverkkoa. Polyamidi-verkon sisältö täytetään baby-alpakalla ja merinovillalla. Lopputuloksena syntyy täyteläinen, mutta kevyt lanka. Puikkosuositus on 5 ½ - 8 mm, jolla neuloo noin 11-14 s = 10 cm:n kokoisen mallitilkun. (Gepard Garn, b.)

Tätä lankaa on käytetty mm. monissa pipo-ohjeissa, kuten YLLÄS-, KOLI-, SAPPEE-, Meripihka- ja Puno-pipossa.


Kuva: Harjattua alpakkalankaa pehmeissä sävyissä.

Tässä ihania vaihtoehtoja harjatulle alpakkalangalle. Seuraavassa osassa käsittelemme mohair- ja kashmir-lankoja.

Syksyisin terveisin
Suvi Ala-Venna,
Kudelmiani

Lähteet:

 • CaMaRose. (ei pvm., a). About CaMaRose. https://www.camarose.dk/shop/om-camarose-232c1.html

 • CaMaRose. (ei pvm., b). Snefnug. https://camarose.store/shop/snefnug-146c1.html

 • Gepard. (ei pvm., a). About us. https://gepardgarn.dk/en/about-us-47/

 • Gepard. (ei pvm., b). Gepard Puno. https://gepardgarn.dk/en/yarn-10/gepard-yarn-23/gepard-puno-300.html

 • Katia. (2016). Katia Yarns & Fabrics: A story of love for the handmade. https://www.katia.com/blog/en/katias-yarns-fabrics-story/

 • Katia. (ei pvm., a). Our fibres. https://www.katia.com/EN/faqs-yarns

 • Katia. (ei pvm., b). Reiki Carded Yarn In Plain Colors And Multicolored Stripes. https://www.katia.com/EN/yarns-autumn-winter-reiki-1344.html

 • Katia. (ei pvm., c). Air Alpaca Natural Colors Undyed Carded Effect Yarn. https://www.katia.com/EN/yarns-autumn-winter-airalpacanaturalcolors-1340.html

 • Sandnes Garn. (ei pvm., a). About us. https://www.sandnes-garn.com/about-us

 • Sandnes Garn. (ei pvm., b). Børstet Alpakka, https://www.sandnes-garn.com/borstet-alpakka

 • Suomen Tekstiili & Muoti (ei pvm.). Eläinkuidut. Alpakka. https://www.stjm.fi/tekstiilikuidut/alpakka/

Suvi Ala-Venna