Aurinkoa, iloa ja ideoita kesäneuleisiin

”Kerro, kerro kuvastin, minkä kesäneuleen neuloisin…”

Pääskysen lisäksi varma kesän merkki on, kun Snurren hyllyt täyttyvät toinen toisiaan herkullisimmilla kesälangoilla ja kesäisillä neulontaohjeilla. Perusvärien lisäksi valikoimasta löytyy paljon hempeitä pastellisävyjä, jotka näyttävät yhtä herkullisilta kuin hattarat ja tuovat mieleen muistoja lapsuuden karkkikaupoista.

Snurren kesälankojen valikoima on niin laaja, että suosittelen tutustumaan niihin verkkosivuilla. Voit etsiä itsellesi sopivia lankoja merkin, vahvuuden tai materiaalin mukaan, mikä auttaa valinnan tekemisessä. Valikoimasta löytyy mm. bambu-, hamppu-, puuvilla-, pellava- ja silkkilankoja sekä eri materiaalien sekoituksia.

Lämpöasteiden noustessa neulottavat vaatteet tai asusteet vaihtuvat usein kevyempiin. Kesä inspiroi neulomaan t-paitoja, toppeja, mekkoja, shortseja ja bikineitä, mutta koska kyseessä on Suomen kesä, ei villaneule ole myöskään hassumpi vaihtoehto. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme Daisy-paitaa.

   
“Suunnittelun Daisy-paidan Suomen-Suven inspiroimana. Halusin neuloa neuleen, joka ilahduttaa ja nostaa hymyn huulille niin käyttäjälle kuin jokaiselle vastaantulijalle.”

Lyhythihainen Daisy-paita on laatikkomallinen oversize-neule, joka on neulottu Sandnes Garnin Line-langalla. Line on worsted-vahvuinen lanka (50 g = 110 m), joka on mukava yhdistelmä puuvillaa (53 %), viskoosia (33 %) ja pellavaa (14 %). Viskoosin kiilto ja pellavan matta tekevät langasta kiehtovan ja valmiista neulepinnasta eloisan (Sandnes Garn). Langan koostumuksen ja väljän mitoituksen myötä paita on rento, pehmeä ja laskeutuva. Line-lankojen värivalikoima koostuu pehmeistä pastellin sävyistä ja perusväreistä. Daisy-paitaa varten tarvitset kahta eri väriä, joten vain mielikuvitus on rajana, minkälaisen lopputuloksen haluat loihtia.

Hyvänä lankavaihtoehtona toimii mm. Sandnes Garnin Duo-lanka (50 g = 115 m), joka on yhdistelmä merinovillaa (55 %) ja puuvillaa (45 %). Villan ja puuvillan yhdistelmä tekee langasta pehmeän, kevyen ja joustavan, sopien ympärivuotiseksi langaksi (Sandnes Garn). Värivalikoimasta löytyy perussävyjen lisäksi hempeitä herkkuja.

   
“Tässä ovat yhdet suosikki-sävyni Line- ja Duo -langoista – heleitä ja hempeitä pastellisävyjä.”

Vaikka nykyisin vallalla on ylhäältä alas suljettuna neuleena neulottu neule, neuloin Daisy-paidan alhaalta ylös tasona. Tähän on kolme syytä:

  1. Intarsia-kuvion tekeminen tasona,
  2. laatikko-neuleen muodon korostaminen ja
  3. halu yhdistää eri tyylejä ja tekniikoita.

Aistiherkkänä kartan saumoja, mutta Daisy-paidan silmukoidut olkasaumat ja vuoropistoin neulottu sivusauma ovat hyvin ystävällisiä aistiherkille. Silmukoitua saumaa ei juuri erota työstä ja sivusaumassa on riittävä väljyysvara. Pilkahdus tarkoin harkittua nykypäivän vivahdetta Daisy-paidassa näkyy suljettuna neuleena neulotuissa hihoissa ja pääntien taitteessa.

Daisy-paidan kuvio eli päivänkakkaran lehdet neulotaan intarsia-tekniikan avulla. Intarsia tarkoittaa isojen värialueiden neulomista siten, ettei pitkiä langanjuoksuja muodostu neuleen nurjalle puolelle. Tarvitset niin monta lankakerää, kun neuleessa on värialueita. Aina värialueen vaihtuessa, langat kiedotaan ja kiristetään toistensa ympärille siten, ettei kuvion väliin jää reikää.

    
“Neuleen viimeistelyn jälkeen ei värinvaihtokohtaa huomaa juuri ollenkaan.”

Daisy-paidan detaljit:

Koko: 1 (2) 3, vastaten noin kokoja 34-36 (38-40) 42-44.
Rinnanympärysmitta: noin 114,5 (125,5) 136,5 cm.
Pituus: noin 60 (63) 66 cm olkasaumasta helmaan mitattuna.
Hihan ympärys: noin 43,5 (48) 52,5 cm hihan leveimmästä kohdasta mitattuna.
Tiheys: 10 x 10 cm = 22 s x 32 krs.
Puikot: 2,5 mm, 3 mm ja 3,5 mm pyöröpuikot (40 ja 80 cm).
Lankasuositus: Sandnes Garnin Line -lanka (50 g = 110 m): 300 (300) 350 g väriä A tai 586 (644) 733 m muuta vastaavaa lankaa sekä 250 (300) 300 g väriä B tai 524 (576) 656 m muuta vastaavaa lankaa.

Jos innostut neulomaan Daisy-paidan, voit ostaa ohjeen täältä. Apua ja vinkkejä neulontaan voit kysyä minulta laittamalla viestiä Instagramissa (@kudelmiani).

Daisy-paidan lisäksi on myös muita ihania kesäisiä neulontaohjeita, -kirjoja ja -lehtiä, joihin voit tutustua Snurren verkko- ja kivijalkakaupassa. Näitä ovat esimerkiksi PetiteKnitin suunnittelemat Poppy-, Sunday-, Rigmor-, Anker- ja Cumulus -t-paidat sekä June- ja Cumulus -topit sekä Lene Holme Samsøen suunnittelemat Sommer Ella ja Peacock -t-paidat.

Näissä tunnelmissa toivotan teille kaikille kaunista ja lempeää kesää sekä aurinkoisia neulontahetkiä!

Lempein kesäterveisin
Suvi 
@kudelmianiLähteet:

  • Sandnes Garns. Line. Löytyy osoitteesta (viitattu 5.6.2023): https://www.sandnes-garn.com/line
  • Sandnes Garns. Duo. Löytyy osoitteesta (viitattu 5.6.2023): https://www.sandnes-garn.com/duo