Villalanka

Villa on vanha ja suosittu luonnonkuitu. Yleensä villalla tarkoitetaan lampaasta saatavaa villaa. Langoista puhuttaessa usein pehmeämpi merinolampaan villa mainitaan erikseen. Samoin alpakka, laama, kashmir ja angora ovat materiaalina niin erilaisia, että niistä on syytä puhua omina villoinaan. 

Villaa on aina käytetty sen hyvän lämmöneristys- ja kosteudensitoimiskyvyn takia. Kaikillehan ovat tuttuja villapaitojen, -sukkien, -myssyjen ja -lapasten tuoma lämpö talvipakkasilla. Villa myös huopuu hyvin.

Sukkalankoihin (sekoitelankoihin) yleensä sekoitetaan vahvikkeeksi 15-25% polyamidia.

Villa on syytä pestä varoen maks 40 asteessa. Pesuaineeksi sopii neutraali tai erityisesti villalle tarkoitettua ainetta. Älä laita villaa rumpukuivaajaan, sillä kuuma ilma kutistaa villaa. Mikäli et löydä käyttämäsi villan pesuohjetta villan vyötteestä, joka sallii konepesun, pese käsin haaleassa vedessä varovasti puristellen. Älä väännä tai nosta vaatetta. Huuhtele haalealla vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta ja lisää huuhteluaine. Vesi puristellaan pois ja vaate levitetään esim. kuivalle pyyhkeelle. Voit nopeuttaa kuivumista rullaamalla pyyhkeen vaatteineen ja painelemalla, jotta vesi imeytyy pyyhkeseen.

Silittäminen voi hieman latistaa villaa (max. 110 C). Toinen vaihtoehto on pingottaa vaate tasolle ja asettaa kostea pyyhe päälle. 

Järjestys: